Program aktiviteter och workshops

Alla aktiviteter är markerade med svårighetsgrad 1-3 där 3 är fysiskt mest krävande. Barn som deltar gör det under föräldrars ansvar och sällskap. Observera att den enda aktiviteten som är anpassad för barn är Barnens tur.  Boka din aktivitet här!  Observera att du är bokad på en aktivitet först då du fått en bekräftelse via mail. Titta i din skräppost om du inte fått någon bekräftelse, efter det kan du dubbelkolla med oss.

Nyhet! Vi är glada att presentera Flammans Skafferi som kommer laga mat åt oss under helgen. Lena som driver Flammans har fått helt fria händer med festivalmaten.  Råvarorna är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag.  Ren, älg, röding eller fjällko som blandas med grönsaker från odlare i närområdet, är exempel på vad Flammans skafferi brukar servera. Hållbar relationsmat utlovas! Den som nån gång ätit Lenas mat vet att man inte går hungrig från bordet. Du kan även köpa alkoholfri dryck till middagen på plats. Vi återkommer med en exakt meny senare.  OBSERVERA bokas senast 24 mars. Kom ihåg att anmäla ev. allergier. Boka maten här!


Fredag

20.00 Tjyvstart Föreläsning 

Topptur i teorin- om snö, laviner och utrustning- Simona 

Svårighetsgrad 1

En föreläsning där Simona bland annat berättar om olika typer av snö, vad du bör tänka på när du vistas i lavinterräng och hur du läser fjället på bästa sätt. Framförallt kommer hon sprida åkglädje, inspiration och härliga bilder för den skidsugne. En perfekt uppvärmning inför lördagens topptur helt enkelt. 


Lördag

07.30 Morgonyoga -Simona 

Svårighetsgrad 1 

Börja dagen med en stillsam morgonyoga. I en lugn takt värmer vi upp inför dagens aktiviteter.  Vi samlas en trappa upp och njuter förhoppningsvis Snasahögarnas ståtliga vy. Ta med egen yogamatta.


09.30  Välkommen!

Alla ledare presenteras och hälsar välkommen, vi går igenom praktisk information och ni har chans att ställa frågor. Vi träffas i matsalen.  


10.00-15.30 Topptur Simona/Alexandra Svårighetsgrad 3 FULLBKOAD!

Vill du prova på skidåkning utanför pisten, få tekniktips eller bara dela åkglädjen tillsammans med andra? Häng med Simona och Alexandra på en topptur!  Turen är väderberoende, vi garanterar inte någon topp. Tag med egen utrustning. Transciver, lavinsond, spade och hjälm är obligatorisk utrustning för den som ska gå på topptur. Tag även med extrakäder, mat och dryck. Det här är turen för dig som kan åka röda pister och har god kondition. Behöver du hyra utrusning ber vi dig kontakta Storlien Sportcenter, uppge att du är med på festivalen så får du 20% rabatt.  Max 10 deltagare.

10.00- 12.00 Snöskovandring - Christian/ Svårighetsgrad 2 FULLBKOAD!

Att gå med snöskor är en häftig upplevelse för den som inte kan eller gillar att åka skidor. Med snöskor tar man sig fram i djup snö utan att behöva sjunka ner i snön. Hur snödjupet är under festivalen återstår att se. Christian tar dig med och utforskar Enaforsholms bakgård. Snöskor finns att låna. Ta med egna stavar och extra kläder. Max 10 deltagare. 

10.00- 12.00 Barnens tur- Kerstin/Maria Svårighetsgrad 1

Kerstin och Maria ger tips på hur du får barnen att trivas ute. Tillsammans spanar ni in vad närområdet kring holmen har att erbjuda. Turen passar barn och föräldrar som vill komma ut tillsammans eller vuxna som vill lära sig mer hur och få tips på vad man kan hitta på med barnen ute. Max 10 deltagare. 

10.00- 12.00 Friluftssjukvård - Daniel/Angelica

Svårighetsgrad 1

En föreläsning inomhus som innehåller både teoretisk och praktisk kunskap. Tejpa skavsår, förebygg hypotermi, hur gör du när du eller kompisen stukar foten och vad ska du ha med dig i din första hjälpen väska? Daniel och Angelica berättar, visar och svarar på frågor. 13.30-15.30 Bivack - Daniel/ Maria  FULLBKOAD!

Svårighetsgrad 1

När vädret är hårt på fjället måste du kunna söka skydd på egen hand. Få en inblick i hur du på olika sätt kan skydda dig mot vind och snö. Hur du väljer plats, olika tekniker och framförallt- provgräv din egen bivack. Tag med spade och vindsäck om du har. Max 10 deltagare. 

13.30-15.30 Navigering Grund/Att läsa kartan - Sofie FULLBOKAD!

Svårighetsgrad 1 

Att kunna navigera är en livsavgörande kunskap när du är ute. Under den här grundkursen lär vi oss att läsa kartan. Vad bör man tänka på och hur läser man naturen? Vi håller till inomhus. Ta med karta och om du har, Fjällkartan Z6, Calazo eller Utekartan över Jämtlandsfjällen. Komplettera gärna med fortsättnignskursen på söndag. Max 10 deltagare. 


17.00 Astrofotografen - Göran Strand 

Svårighetsgrad 1

Göran Strand är fotografen som brinner för fotografi och astronomi. Han har blivit publicerad hos Nasa, National Geographic, SVT, Discovery och annan internationell media. Några av hans norrskensbilder känner du kanske igen från frimärken? Till Enaforsholm kommer han med en föreläsning som inspirerar och fascinerar. Max 40 deltagare. 


19.00 ungefär - Gemensam middag. Boka i förväg, mer information kommer senare.


Söndag

07.30 Morgonyoga -Simona 

Svårighetsgrad 1

Börja dagen med en stillsam morgonyoga. I en lugn takt värmer vi upp inför dagens aktiviteter.  Vi samlas en trappa upp och njuter förhoppningsvis av fjällets vyer. Ta med egen yogamatta.

09.30-14.30 Turskidor -Sofie/Maria FULLBOKAD!

Svårighetsgrad 2

 Följ med på en dagstur på turskidor! Vädret bestämmer om vi tar en tur på kalfjället eller i mer skyddade skogs- och myrkanter. Vi kommer hålla ett lugnt tempo men det blir en mer njutbar tur om du provat åka skidor förut. Tag med extrakäder, mat och dryck. Ingen utrustning ingår. Behöver du hyra utrusning ber vi dig kontakta Storlien Sportcenter, uppge att du är med på festivalen så får du 20% rabatt.  Max 10 deltagare. 

  

09.30-11.30 Långfärdsskridskor+ teknik  - Christian/Alexandra Svårighetshetsgrad 2 

Vill du lära dig mer om naturisar, säkerhetsutrustning och skridskorteknik så häng med Christian och Alexandra ut på Enan. Naturisar  och aktiviteten är väderberoende och kan komma att ändras. Då pratar vi iskunskap och slipar på åkteknik inomhus. Du måste ha isdubbar, livlina och extrakläder packad i en vattentät påse eller väska för att vara med på turen. Ingen utrustning ingår, hyr skridskor och säkerhetsutrustning hos Fjällsport i Duved.

09.30-11.30 Matlagning på vintern- Kerstin/Angelica FULLBOKAD!

Att laga mat på vintern är inte det lättaste. Lär dig laga mat över öppen eld, baka bröd och få tips på vad du kan laga under kalla förhållanden. Låt dig inspireras till att lämna färdigmaten hemma nästa gång du går ut. Max 10 deltagare. 12.30-14.30 Fotoinspiration - Christian Svårighetsgrad 1

Kom och låt dig inspireras av fjäll världen över! Christian har jobbat som fotograf och har besökt fjäll på världens alla kontinenter förutom Antarktis. En rolig och inspirerande föreläsning utlovas. Max 40 deltagare.  

12.30-14.30 Navigering Fortsättning - Daniel/Angelica FULLBOKAD!

Svårighetsgrad 1

För dig som redan kan läsa kartan och vill navigera med kompass. Vi håller till ute och övar på karta och kompass, tar ut bäring och triangulerar. Ta med karta och kompass om du har. Du måste inte ha gått grundkursen för att gå fortsättningen. Max 10 deltagare. 

12.30-14.30 Säkerhet och utrusning vinterfjället/gräv efter transciver - Simona

Svårighetsgrad 1

 Vinterfjället kan vara hårt och fostrande. Att veta vilken utrustning man behöver och framförallt kunna hantera sin utrustning är viktig kunskap. Kom och lyssna på Simona, ställ frågor om din utrustning och har vi tid över finns nergrävd transciver att träna lavinsök på och gräva efter.  Max 10 deltagare. 


14.30 Vi samlas och säger hejdå. + Utvärdering.Boka din aktivitet här!