Program Strövtåg Fjällfestival 2020

Dagsprogram Strövtåg Fjällfestival  Trillevallen
Fredag 27 mars
07.30 och framåt Frukost 
10.00 Skidteknik med Johanna Ojala
12.00 Lunch. Finns att köpa i backrestaurangen
13.00 Praktisk Lavin workshop med Mattias Tarestad från Lavinprognoser/Naturvårdsverket 
20.00 Föreläsning Turdrömmar- inspiration, planering och att genomföra drömturen

Lördag 28 mars
07.30 och framåt Frukost
10.00-12.00 Olika workshop pass 1
12.00-13.00 Lunch. Finns att köpa i backrestaurangen
13.30-15.30 Olika workshop pass 2
Föreläsning, middag och kvällshäng. Tider kommer senare

Söndag 29 mars
07.30 och framåt Frukost
10.00-12.00 Olika workshop pass 3
12.00-13.00 Lunch. Finns att köpa i backrestaurangen
13.00-14.30 Olika workshop pass 4

14.30 Vi säger hejdå
 

Program- aktiviteter och workshops
Börja med att boka ditt boende redan nu! (Trillevallen låter hälsa att det brukar bli fullt redan efter nyår). Boka sedan dina aktiviteter här. Alla aktiviteter är markerade med svårighetsgrad 1-3 där 3 är fysiskt mest krävande. Barn som deltar gör det under föräldrars ansvar och sällskap. Observera att du är bokad på en aktivitet först efter du fått en bekräftelse via e-mail. Om du inte fått någon bekräftelse, titta i din skräppost, efter det kan du dubbelkolla med oss. Hyr din utrustning direkt i Trillevallen, boka här! 

Fredag 27 mars
09.30  Välkommen!
Vi samlas och går igenom praktiskt information och ni har chans att ställa frågor. Återkommer senare med plats för samlingen.

10.00 Skidteknik med Johanna Ojala. Workshopen är fullbokad, ange om du vill vara med på reservlistan.
Svårighetsgrad 2
Vi börjar festivalen på topp tillsammans med västjämtlands mest energiska skidstjärna. Under två timmar får vi lära oss teknik och olika övningar med skidor under fötterna. Perfekt för den som vill ha bättre koll på längd- och turskidorna. För er som inte stött på Johanna i skidspåret känns hon kanske igen som tv-expert i Vinterstudion. Följ Johanna här.  
 
13.00 Praktisk Lavin workshop med Mattias Tarestad från Lavinprognoser/Naturvårdsverket  Workshopen är fullbokad, ange om du vill vara med på reservlistan.
Svårighetsgrad 2
I den här praktiska workshopen följer vi med Mattias ut och lär oss mer om olika typer av snö och laviner. Lär dig mer om hur du ska tänka inför turen, under turen och vad du kan göra om olyckan är framme. Observera att de här är bara en kort introduktion, vill du lära dig mer och praktisera mer bör du gå en längre kurs. Ta med egen lavinutrustning om du har. 

20.00 Föreläsning Turdrömmar– inspiration, planering och att genomföra drömturen med Sofie Werner.
Svårighetsgrad 1 
En inspirerande och handfast bildvisning om hur du går från dröm till att genomföra din tur. Fjällglädje, snöstormar och gnistrande fjäll utlovas av Sofie.  

Lördag 28 mars
09.30  Välkommen!
Alla ledare presenteras och hälsar välkommen, vi går igenom praktisk information och ni har chans att ställa frågor. Återkommer senare med plats för samlingen.  

10.00-15.30 HELDAG På turskidor med Kerstin Workshopen är fullbokad, ange om du vill vara med på reservlistan.
Svårighetsgrad 2
Ta chansen att följa med på en heldag på turskidor. Kerstin tar er med på en naturupplevelse som inte handlar om att ta sig långt och snabbt, under dagen spanar vi efter knoppar, fåglar och annat som kan hittas i skogen eller på fjället. Ni som varit med på festivalen förut vet att Kerstins turer är något att verkligen se fram emot. Aktiviteter under turen bestäms av vädret. Medtag egen lunch att äta ute, varm dryck samt extra väremajcka. Skidturen är ca 10 km. 

10.00-12.00 Vintertältning – praktiskt workshop. Workshopen är fullbokad, ange om du vill vara med på reservlistan.
Svårighetsgrad 1
Kanske den mest efterfrågade workshopen under festivalens historia. Nu kan du lära dig grunderna kring vintertältning. Vi går igenom olika typer av utrustning, hur man förbereder lägret och kommer med lite praktiska tips och tricks för bättre sömn ute i kylan. Ta med eget tält/liknande du själv vill prova på att sätta upp.  

10.00-12.00 Spåra djuren i naturen tillsammans med Naturum Vålådalen
Svårighetsgrad 2 
Följ med Katti och Ola ut på en tur i skog och fjäll. Istället för att njuta av storslagna fjäll tittar vi nu neråt för att se vilka som gått före oss. Djuren lämnar mycket spår och berättar många historier. 

13.30-15.30 Vinterväder- föreläsning och bildvisning 
Svårighetsgrad 1
Få saker pratar vi väl så mycket om som just vädret. Vintervädret kan vara både livsfarligt och alldeles fantastiskt strålande. Molnbaser, lågtryck och orkan i all ära, det här är ingen föreläsning för att lära dig allt om väder och väderprognoser. Christian visar bilder och berättar mer om olika fenomen och vad du kan spana efter när du är ute på tur. Christian är meteorlog, fotograf, turledare och kanske mest av allt en fjäll-älskare som besöker fjäll världen runt.  

13.30-15.30 Navigering på vinterfjället
Svårighetsgrad 1
Vi får ofta frågor det här med navigering, hur man använder karta och kompass. Så här kommer en praktisk workshop där ni får prova på olika övningar med karta och kompass. Vi visar, förklarar och svarar på frågor.  Ta med egen karta och kompass.

13.30-15.30 Vintermat över öppen eld
Svårighetsgrad 1
Lär dig hur du gör eld och lagar mat över öppen eld. Vi pratar om olika tillagningssätt, skillnader på olika träslag och vad man kan laga just på vintern. Få tips om luncher, middagar och efterrätter. Sofie är matnörd som gillar att experimentera och njuter alltid av en brasa.

Kvällsprogram kommer senare 

Söndag 29 mars
09.30-14.30 Naturum med brasa och pop-up utställning i skogen
Svårighetsgrad 1
Ola och Katti på Naturum i Vålådalen har ett basläger i skogen där ni kan komma förbi och koka kaffe, prata natur och kultur, fjällsäkerhet eller bara ta en paus. Ingen föranmälan krävs.  

09.30-11.30 Gräv bivack Workshopen är fullbokad, ange om du vill vara med på reservlistan.
Svårighetsgrad 1 
Att kunna gräva sig ner i snön kan vara ovärderlig kunskap, vare sig det handlar om när man överraskas av en snöstorm på fjället eller om barnen vill ha en koja i trädgården. Stefan kommer från Svenska Iglooklubben och kan de mesta om olika typer av nödbivacker, fin-igloos och fjällsäkerhet i allmänhet. Lär dig olika tekniker och praktisk kunskap. Ta med egen spade. 

09.30-11.30 Snöskovandring 
Svårighetsgrad 2
För dig som inte är någon skidfantast passar en vandring med snöskor kanske bättre. Följ med på en kortare tur i området kring Trillevallen. Vi går i varierad skog och fjällterräng och ser skillnaderna med att gå skidor. Ta gärna med egna snöskor och stavar, annars finns det att låna.  Väder och vind styr över vilken tur det kommer bli. Ta med extra värmejacka. 

09.30-11.30 Friluftssjukvård
Svårighetsgrad 1 
Är man ute ofta är det oundvikligt att man stukar fötter, får skavsår eller kanske andra skärsår. I den här enklare workshopen med friluftssjukvård kommer vi lära oss tejpa fötter, linda stukade handleder, hur du tar hand om sårskador bland annat. Vi kommer gå igenom vad man kan ha i sjukvårdsväskan samt lite tips och tricks i hur man undviker de vanligaste problemen. 

12.30-14.30 Issäkerhet och iskunskap
Svårighetsgrad 1
Långfärdsskridskor är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på sjöar och åar men är en is verkligen alltid säker? Christian berättar om olika typer av is, vad du kan tänka på, vilken is du ska hålla dig ifrån och vilken utrustning du måste kunna hantera för en tryggare vistelse på isen.   

12.30-14.30 Kortare sväng på turskidorna
Svårighetsgrad 2 
En sista tur på skidorna innan festivalen är slut. Tillåter vädret tar vi liften direkt upp på kalfjället. Vi pratar lite tekniktips och njuter av fjället. 
Ta med en värmejacka.   

  14.30 Vi säger hejdå

FAQ – Vanliga frågor och svar om Fjällfestivalen 
For english please read further down. 
 
Hur funkar det? 
-Alla aktiviteter är gratis.  Hinner du inte boka en plats på workshopen så kommer det finnas annat att göra. Träna micronavigering, gå slackline och häng i vid eldstaden i vårat basecamp.
 
Hur kallt är det i mars?
Väder är alltid svårt. Det kan vara soligt och vindstilla men hård vind och kyla finns det alltid risk för på fjället. Dagstemperaturer mellan -10-0 grader är normalt.  

Hur funkar det med mat?
Trillevallen Högfjällshotell har frukost, lunch (i backrestaurangen) och middag. Läs mer här
 
Jag och min kompis vill dela rum, går det? 
Ja i viss mån, hör av dig till bokningen@trillevallen.com så ser vi vad som går att lösa. 
 
Jag vill ha med min hund och mina barn, får jag det?
-Vad gäller både barn och hundar är ni själv ansvariga för dom under hela helgen. För att du ska få ut mest av helgen och inte störa andra deltagare rekommenderar vi att du skaffar barnvakt till yngre barn under aktiviteterna. Aktiviteterna är anpassade för vuxna av säkerhetsskäl. 

Fick du inte svar på din fråga? Maila oss! 

 FAQ English
Welcome to Sweden, and the mountains of Jämtland. 
How does it work?

 • All activities are free of charge. There will be more activities outside of the workshops, come and have a fun weekend even if the workshop are fully booked. 
  Whats the weather like?
  -March is a winter month, be prepared for cold weather. Snow, wind and temperatures around -10 degrees Celsius. 
  What kind of clothes do i need?
  -Underlayers in wool are great, wear clothes in layers so that you can adjust cloths depending on whether and your activity. Don’t forget a warm sweater and/or downjacket and shell clothing for snowy and windy conditions. 
  What about the food? 
 • Trillevallen is a traditional mountain hotel with hotel rooms, apartments and offer a space to pitch your tent. Breakfast, lunch and dinner are available. 

Do you have any further questions? Send us an email!